Makanan ini dipanggil kuih Tepung Bunga dan merupakan makanan tradisional orang Terengganu . Kuih ini sangat sedap kerana apabila anda memakannya anda akan ingat sampai bila-bila . Kuih ini kebanyakannya hanya dijual pada bulan puasa .
Resepi Kuih Tepung Bunga
Bahan-bahan:
500 gram tepung pulut
3 biji telur ayam
2 cawan air
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
- Bancuh tepung pulut dengan air hingga membentuk doh. Bentukkan doh sebesar guli dan leperkan .
- Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan telur dalam bekas dan pukul rata.
- Celupkan adunan tepung tadi dalam bancuhan telur dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan letakkan di atas tisu untuk menyerap minyak.
- Aturkan dalam pinggan dan taburkan gula secukupnya.
Saturday, August 28, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment