Nekbat nie sebenarnya kuih tradisional orang Terengganu dan Kelantan . Biasanya lepas makan makanan yang berat baru kita makan nekbat sebab nekbat nie sebenarnya pembasuh mulut atau orang putih panggil dessert . Nekbat nie time puasa jea ada , bulan lain susah nak jumpa .
Nekbat ada dua jenis . Pertama ialah nekbat kering dan nekbat yang telah disira . Nekbat kering nie yang telah siap dibakar dan rasanya amat tawar hebe (tiada rasa) sebab tiada gula . Nekbat kering lebih tahan lama dan boleh disimpan dalam peti sejuk
Resepi Nekbat
Bahan-bahan
Bahan-bahan
Kuih
500g tepung beras (1 bungkus)
12 biji telur ayam
12 biji telur ayam
Sira
Air secukunya
500 gm gula
5 helai daun pandan
Cara Penyediaan
500 gm gula
5 helai daun pandan
Cara Penyediaan
- Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam kuali atas api sederhana hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
- Pukul telur hingga kembang dan ringan berbuih.
- Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau.Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kekuningan.
- Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan dan kemudian masukkan 10 biji nekbat.
0 comments:
Post a Comment