Sunday, August 8, 2010

Nekbat



Nekbat nie sebenarnya kuih tradisional orang Terengganu dan Kelantan . Biasanya lepas makan makanan yang berat baru kita makan nekbat sebab nekbat nie sebenarnya pembasuh mulut atau orang putih panggil dessert . Nekbat nie time puasa jea ada , bulan lain susah nak jumpa .

Nekbat ada dua jenis . Pertama ialah nekbat kering dan nekbat yang telah disira . Nekbat kering nie yang telah siap dibakar dan rasanya amat tawar hebe (tiada rasa) sebab tiada gula . Nekbat kering lebih tahan lama dan boleh disimpan dalam peti sejuk




Resepi Nekbat

Bahan-bahan
Kuih
500g tepung beras (1 bungkus)
12 biji telur ayam
Sira
Air secukunya
500 gm gula
5 helai daun pandan

Cara Penyediaan

- Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam kuali atas api sederhana hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
- Pukul telur hingga kembang dan ringan berbuih.
- Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau.Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kekuningan.

- Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan dan kemudian masukkan 10 biji nekbat.

0 comments:

Post a Comment